dilluns, 31 d’agost del 2009

Doncs jo ho trobo procedent...


I aixó va pel comentari que el company Calvet ha penjat avui al vaaaaaaaaaaa pareuluuuuuuuuuuuuuu.

Tenia curiositat (i molta) per saber on exactament el baròmetre alternatiu matalasser col.locaria les declaracions d'en Ramon Codines (dels minyons) ahir en rabiòs directe per la nostra al quarts de nou.

I val a dir que fins a la data no havia estat mai tant en desacord en un punt com fins avui (suposo que és casualitat) però és que, i permeteu-me que ho digui ben clar, les daclarcions d'en Codines ahir des de la plaça de la vila de Vilafranca eren imprescindibles tant en el fons com en la forma.

Imprescindeibles en el fons, perquè van ser per a mi la única entrada amb substància d'un directe que va resultar fluix en alguns casos fins al paroxisme (bé corretgeixo, els comentaris d'en Llàtzer Magrinyà just després que la Vella descarregués el dos de nou també van aportar oxígen).
I en la forma perque servien d'altaveu del sentir d'una part substancialment gran del món casteller.

I clar que podem apostar per dir que la feina que fan els informadors és extraordinaria, alguns fins i tot creuran amb fe cega que el que ofereixen és una manera més d'apropar el fet casteller a un públic neófit potencialment captable per la causa...i un bé negre!.

Quarts de nou és el producte basat en castells que una empresa pública (tv3) ofereix al seu públic (sabent que hi ha mercat), de neófits aglutinats al share mitg del programa segur que n'hi ha, però m'hi jugo un pèsol que són minoria.

Aleshores qué collons justifica aquesta tossuda vehemència que els porta a fer un programa que no acaba de sintonitzar amb el seu públic real?.
Passat el boom mediatic del fet casteller, entenc que cal normalitzar i no tanta pseudopedagogia de sopar de duro.
Passats dos-cents anys els castells estan ben vius gràcies a qui més se'ls estima que són evidentment els castellers.Qué menys que fer-los una mica de cas i oferir-los allò que necessiten o més exactament alló que demanen.

I per no fer cas a les crítiques que educament, sigilosament i disciplinadament arrivàven com un rumor a unes orelles a totes llums sordes, calia passar a l'acció.I algú ho va fer, i jo que me'n alegro.

Dit aixó toca felicitar a la Joves i el seu cinc de nou, a vilafranca per la capacitat de reacció i pel tres de nou amb l'agulla que vint-i-quatre hores més tard han tingut el plaer de domesticar per primer cop (veieu com en Magrinyà tenia raó...la vida segueix després de Sant Fèlix), a uns minyons assenyats que van sortir amb una tripleta màgica que per cert a dia d'avui cap altra colla castellera pot fer, i finalment a una vella que ahir la va liar grossa grossa de debó ...

I perque no tot han de ser crítiques al mass media apunto, posats a plagiar els mètodes del departamet d'esports jo casi que apostaria per la retransmisió de la diada com es feia no fa tant i per un programa tipus la barberia amb gent del món casteller. Endevineu en quina barberia s'hauria de fer si o si el programa oi?? ;)



13 comentaris:

Anònim ha dit...

Nomes dir una cosa: Article impressionant i final de pel.licula amb la barberia.

PD: Bravo Codinas. Les teves declaracions segur que provocara un terretremol a can TV3. I si no es així mal anem.

ELOI ha dit...

Leyre, sobre el tema del programa, doncs hi estic bastant d'acord.

De fet, destaco la retransmissió en sí i ja està, doncs perque diumenge vaig trobar molt més apropiat quedar-me al sofà, en un espai ben climatitzat, cervesa-olives-patates-escopinyes a l'abast i poder anar a pixar ben còmodament, abans que purgar les toxines de la nit de dissabte en aquells 30ipicu graus durant 4 hores de rellotge. Pero coincideixo que no puc trobar-li gaires pros a l'assuntu, perque no em va acabar de servir ni per seguir la diada correctament: quina diada dels cullons es pensaven que retransmetien petant-se la crucial i divertidíssima ronda de pilars?

Pero insisteixo en el tema de les formes en la intervenció del minyó. Va amagar-se espiritat i tot quan va acabar la rabieta. Evidentment, pero, jo no em vaig quedar amb les conclussions que tu treus. Les seves raons (respectables) per quasi arribar a l'insult (PARLANT EN NOM DE TOTS ELS CASTELLERS, ATENCIÓ) són molt més profundes. I estic convençut que a tu et desagradarien profundament.

I mira tu. També m'he deixat de posar al VAAAA PAREULOOOO les declaracions del xic de la Vella. "És que naltros fem els castells per una altra cosa...." i tal i tal i tal. Unes cintetes beneïdes penjades de la camisa, li falten.

UNA MICA COMEDIADA TOT PLEGAT

Anònim ha dit...

A on puc llegir lo que va dir aquest membre dels Minyons? Ho sabeu?

s.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb l'Eloi. Les maneres són importants.

Anònim ha dit...

Estic totalment d'acord amb l'Eloi en tot (sense que serveixi de precedent).

Jo crec que les declaracions del Ramon s'han d'entendre no només en la discussió simplista (o no) del programa o dels punts sinó en tota una manera de viure els castells que jo no comparteixo gaire.

Sí, tots fem castells perquè en ho passem bé, però a la zona tradicional és quelcom més: és rivalitat, guanyar, perdre, superar-se, supera'ls, etc.

Això no entra dins del llenguatge "oficial" de moltes colles, i és totalment respectable, però és igual de respectable la visió "antiga", la de, en definitiva, quasi totes les colles que estan al capdamunt del món casteller.

Per això Leyre, jo sí que no he entès la teva visió del succés en sí.

Apa !!!

Anònim ha dit...

Ja fa temps que tots comentem el mateix: que aquests del Quarts de nou estan perdent el nord. Com tots ja hem dit mil i una vegades volem un programa de qualitat i de TOOOOT el món casteller.
Ara tots hem de continuar el que ha començat el Ramon Codinas dels Minyons. Quin crak!!
Escrivim a tot arreu, començant per la web del Quarts de nou, i fem-los saber el que pensem i el que creiem que es mereix el món casteller. Ara és el moment. Aprofitem-lo o ens passarà de llarg!!

Anònim ha dit...

Leyre, genial el teu escrit. El subscric plenament. Felicitats! I el Codinas ha encès una metxa que no convé que deixem apagar. Cada cop m'agrada més aquell noi ;)
Pit i amunt!

proba ha dit...

Totalment d'acord amb el que va dir el meu company Ramon, l'unic inconvenient parlar en nom de tots els Castellers ja què molts no penseu així. Però, després de baixar d'un 4de9f que va ser un festivalet... Els nervis de tot el dia, la improvisació....
Apa, salut!

Anònim ha dit...

Si us plau! Intenta no cometre tantes errades a l'hora d'escriure, que n'hi ha que no es poden perdonar!!!

Anònim ha dit...

qui?

Anònim ha dit...

http://www.tv3.cat/videos/1465589/Especial-Vilafranca---Diada-castellera-de-Sant-Felix

01:24:47

Anònim ha dit...

Equivocació . Les "declaracións" de Sr.Codina estan a : 01:57:47 seg

Anònim ha dit...

Llebe, en cap cas va dir res en nom de "tots els castellers". Mirant el video pots comprovar que diu "..els castellers n'estem una mica fins els ous..." i, precisament pel tò i l'espontaneïtat del moment, s'interpreta que parla per ell però transmetent les procupacions d'un sector del món casteller que, a resultes d'aquestes sorprenents declaracions, s'ha vist molt més ampli i difós del que alguns volien creure.
Jo també el subscric totalment.
Jou.